Digital Publics Melbourne

DIGITAL PUBLICS
TUESDAY 9 FEBRUARY 2016 AT FEDSQ
#digitalpublics

Here’s my Storify of the day

What kinds of public spaces are made by creative intervention? What kinds of public spaces are made without creative intervention? What do these interventions tell us about public space? Digital Publics brings together the ideas, the hands and the technologies that redistribute spatial encounters, redefining the public that they seek to engage.

I’ve curated Digital Publics as a day-long symposium to explore new approaches to public space, focusing on the layers of connection and cultural experience that are introduced by media and social technologies.

It’s a dream line-up of makers with brains and heart: Jade Lillie, Matt Jones, Katrina SedgwickSeb Chan, Martin Tomitsch, Lynda RobertsJason MalingAphids: Willoh S Weiland, One Step At A Time Like This: Julian Rickert, Freeplay: Dan Golding, Tom Penney, Troy InnocentM. Hank Haeusler, Andrew Apostola, Marcus WestburyAngharad Wynne-Jones and Glenn Harding. I can’t tell you how thrilled I am to be able to bring these people together so that we can share in some good thinking together.

Stay tuned for Digital Public Sydney on Thursday 2 June 2016.

Here’s the Melbourne plan:

8:30am Registration
9:00am 30mins Scene-setting Esther Anatolitis
9:30am 90mins PANEL 1 SITE

Ethics, technologies, program: how can the institution create public space?

3x10min talks Jade Lillie, Matt Jones, Katrina Sedgwick
+ discussion Chair: Esther Anatolitis
11:00am 30mins Break
11:30am 90mins PANEL 2 DISTRIBUTION

Space, movement, connection: how can spatial experiments connect disparate publics?

3x10min talks Seb Chan, Martin Tomitsch, Lynda Roberts
+ discussion Chair:  Jason Maling
1:00pm 60mins Lunch
2:00pm 60mins 5 x 5 x 5 PLAY

Public space as performance: five artists offer five insights over five minutes each.

+ discussion Aphids: Willoh S Weiland, One Step At A Time Like This: Julian Rickert, Freeplay: Dan Golding, Tom Penney, Troy Innocent
3:00pm 30mins Break
3:30pm 90mins PANEL 3 DIGITAL PUBLICS

What kinds of interventions create public space? What kinds of interventions are created by public space?

3x10min talks M. Hank Haeusler, Andrew Apostola, Marcus Westbury
+ discussion Chair: Angharad Wynne-Jones
5:00pm 10mins About MAB Hank and Martin on the Media Architecture Biennale
5:10pm 50mins CLOSING PANEL Closing panel with perspectives drawn from all sessions and presented by their chairs. Chair: Esther Anatolitis

Jason Maling, Angharad Wynne-Jones, Glenn Harding

6:00pm Thanks and close Glenn Harding

Digital Publics is a platform event of the 2016 Media Architecture Biennale (Sydney, 2-4 June). Digital Publics is produced by UTV, presented in partnership with FedSquare and Pause, and curated by Esther Anatolitis.